less

Skaffa inte barn om du inte har ett svenskt jobb innan. Bo inte utomlands när du får barnet och få det absolut inte med en icke svensk man som dessutom har allt annat än ett nio till fem jobb där han mest inte är hemma. Flytta inte hem innan du hittat en egen lägenhet. Innan du går till försäkringskassan  måste du anmäla din återflytt, de gör du på Skatteverket och inte på försäkringskassan, det kan vara bra att veta då de inte upplyser om sådant och du inte kan börja ett ärende förrän flyttanmälan gått igenom. När du sen pratar med försäkringskassan se till att du pratar med rätt person från början, detta kan vara svårt då du inte vet vem denna är från början, men lita inte på hon i kassan, eller hon på telefon i kundtjänst. Det är någon från utlandsgruppen du ska tala med, det är bra att veta att det finns en sån. Fråga ut dem direkt precis hur i minsta detalj du ska göra för att fixa det så snabbt som mojligt. Fråga gärna om det är något formulär de behöver. Efter ett tag kan det visa sig att de behöver ett E411 från Belgien. När du sen ringer till Belgiens myndighet, se till att inte prata med Erik Paas, han är ganska seg. Han lovar saker han inte håller, eller var det posten som schablade? Förresten var den andra tanten också seg, är det bara jag som flyttat från Belgien med barn? När du sen inte får någon mammapeng alls och du söker socialbidrag i väntan på den där mammapengen, se då för tusan till att fylla i blanketten rätt. Det är nog bra om din soctant inte är vikarie för vikarien, utan en ordinarie som kan guida dig rätt. Och försök att bo någon stans där de inte just har slagit ihop två stora stadsdelar och det är kaos och din ansökan hamnar underst, försök att undvika det. Sen när den vikarierande soctanten (som du aldrig pratat med) ringer och anklagar dig, bryt inte ihop i luren och lägg inte på för att du inte orkar mer. Var stark!

gårdagens middag, dagens lunch

Jag hade tänkt från början att jag inte skulle ha med mat i den här bloggen, inte så mycket vardagligt alls faktiskt. En renodlad pysselblogg skulle det bli. Det hade nog blivit tråkigt, inte för att bara pyssel är trist, men för att jag hinner pyssla så lite. Jag har struntat i mina ambitiösa planer och visar nu det vardagliga.
image164
I går gjorde jag frikadeller i tomatsås och åt med fullkornspasta och rikligt med parmesanost. Jag är en sucker för bolognese. Spagetti och köttfärssås har liksom alltid fungerat, I love it. Det blir att jag gör det ganska ofta, billigt, snabbt och lätt. I går däremot satte kreativiteten in och jag gjorde frikadeller istället. Ja, eller stora köttbullar om man vill prata svenska. Ingredienser: Blandfärs, lök, mjölk, ströbröd, riven morot, ägg, salt, peppar, chilipeppar, herbes de provence och passerade tomater. Hade gärna haft hackad färsk persilja på toppen, men det hade jag inte hemma.
Kategori: mat

den första födelsedagen

image160
Jack hade en mycket rolig födelsedag, tack alla som kom! Kalas var något som föll honom i smaken. Presentöppning och tårta! vilken lycka. image161
Smörgåstårtan blev härligt kitschig och så smarrig. Det var strykande åtgång på tårtorna, allt tog slut. image162
Har ni aldrig provat rörträsktårta förut, så gör det. I min familj kallas den kolatårta och är alltid med på födelsedagar, så gott.
image163
Barntårtan var nästan populärast av alla, även för vuxna, Jack åt massor. Det är bara en vanlig tårtbotten som jag bakade kvällen innan med barnmatsfruktpurè och skivad banan mellan och grädde och hallon på toppen, så enkelt, så gott.

mer tårtor

Jaha, det här med tårtor var visst en hel industri i sig också. Internet alltså, nu har jag fastnat igen och bara hittar mer och mer och mer! Jag skulle ju planera och skriva inköpslista. Men tårtor var ju jättekul. Några exempel som jag inte kommer att göra:
image156image157
image158image159
Alla tårtorna kommer från tårtdecors sida. De är ju helt fantastiskt bisarra, men jag undrar hur det smakar. Är det inte viktigast att tårtan smakar gott?
Kanske kan lära mig ett och annat av de här bagarna:
Kategori: mat

smörgåstårtor

Jag håller på att förbereda inför min sons ettårskalas på söndag. Jag kom just på hur länge sedan det var jag käkade smörgåstårta och hur jäkla gott det är! Så en sån får det bli. Hittade en bra sida med tips och recept. Mmmm, vad gött det ska bli.
image152image151image153image154
Kategori: mat

tävling/competition

Snart är det dags att börja pyssla ihop julklapparna. Jag brukar oftast tillverka dem själv och vill gärna inspirera fler att göra det. Det blir så mycket mer personligt och folk uppskattar när man lagt ner lite mer tid och eftertanke på gåvan.

Tävlingen går ut på att ni skickar in pysseltips till julklappar. Julpyssel går också bra. Bifoga gärna bilder och om du har ork även hur du gått tillväga vid tillverkningen. Den som kommit med det bästa pysslet innan julafton vinner en plånbok!

e-maila pysslen till: [email protected]

Jag förbehåller mig rätten att publicera alla bidrag på bloggen.
image150

It's time to start making those christmas gifts for your loved ones. I usually make most of my gifts my self. A handmade gift is more personal and people appreciate when you spend more time and thoughts with making a gift.

Now you can win one of my handmade purses! All you have to do to have a chance to win it is to send me a great crafting idea for a christmas gift or decoration. Please add photos as well as a tutorial. The best idea (according to me) will win!

e-mail your ideas to: [email protected]

I reserve the right to publish all contributions on this blog.

Start creating! End date 24 of December.

produktiv

Idag har jag inte bara tagit hand om min son, lagat bolognese, klämt i mig en burgare på O'Learys, diskat en massa utan även sytt 27 plånböcker. Äntligen har produktionen kommit igång!

image147
När man syr många saker på samma gång har jag bra tips för att spara tid.
image148
Gör ett moment i taget, på alla sakerna. På så sätt kommer du in i rörelsen och det går snabbare och du slipper byta söm, pressarfot mm hela tiden. Tänk som ett löpande band med dig själv liksom.
image149
Det går också fortare om du bara syr på utan att klippa trådar emellan. Detta är speciellt bra när du sicksackar, men även då du syr andra sömmar, se bilderna. Sen när du är klar med ett moment kan du klippa alla trådar mellan sakerna, man sparar mycket tid på att inte ta upp saxen mellan varje!

Nu finns det alltså återigen Cash is King plånböcker att handla i min Etsy affär. Bästa julklappen!
Kategori:

köp tyg på aktion

Det finns massor med vackra, koola och även groteskt fula tyger att fynda på tradera. Eftersom det är en aktion blir inköpet dessutom mycket mer spännande än att strosa i en tygaffär. Ett exempel är "Islossning" Thea Tanner från Borås Wäfveri.
image146
Det är i skrivande stund apbilligt för endast 40 pix, men det hinner nog bli dyrt, då det är nio dagar kvar. Gå in och lägg ett bud vet ja!

Nu ska jag gå och sova och hoppas på att jag får Noaks ark gardinen och det blommiga plysch tyget!

saknaden

I miss my son. I watched all videoclips I have, here is one:

gallerian fashion awards

Var nyss och kollade på Gallerian Fashion Awards 07. Beckmans avgångsklasser tolkar Gallerians olika klädmärken. Jag blev överaskad över hur mycket de hunnit med, de hade bara åtta veckor på sig. Hela koncept presenterades och standarden var hög.
image139
image140
image141
image142image143image145
Mer om bakgrundsarbetet går att finna på bloggen. Utställningen finns att se i Gallerian mellan den 8-16 november.

textilcentrum i Sumpan

Idag var Anna och jag i Sundbyberg och handlade tyg. Textilcentrum är stans bästa tygaffär, utan konkurens. Billigt och jag hittar alltid vad jag söker.
image135
image136
Imorgon ska jag minsann börja tillverka plånböcker. Jag måste få iväg till butiker innan julruschen!
image137
Jag önskar jag kunde sitta hela dagen, men jag har annat för mig med. Varför bokar jag alltid in så mycket hela tiden?
 image138
Men det är väl det som kallas att leva....

frukostgröten

Haha, jag har sovmorgon! Åt nyss gröt. Jag äter oftast gröt till frukost. Havregrynsgröt går att variera i det oändliga, så man behöver aldrig bli trött på den. Den här portionen åt jag igår.
image134
Jag inspirerades av evaslevas gröt och provade att ha ett ägg i, sick! men det var inte så farligt och mer mätt blev jag. De övriga ingredienserna är: havregryn, vetekli, solrosfrön som kokas. Sen rörde jag ner rårivet äpple, ringlade över honung och strösslade med hackade nötter och mandlar. Till gröten hade jag sojamjölk, det är en perfekt kombination med havregrynsgröt. Även fast att man tål vanlig mjölk är det värt att prova med sojamjölk, det är såå mycket godare (och man får inte sur mjölkandedräkt).

Idag bestod min gröt av havregryn och vetekli, med honung, skivad banan och solrosfrön på och såklart sojamjölk till.
Kategori: mat

utan barn i en hel vecka

image133
Min son följde med sin far hem till Belgien, så jag fick en oväntad semester.

brödbak

Idag har jag provat att baka evaslevas bröd. Det blev gott och mättande. Jag var ganska skeptisk till att baka utan jäst men med bikarbonat, känns sconesaktigt. Resultatet blev bättre än jag trodde! Jag föredrar nog ändå jästa bröd, men detta är superbra om man inte har så mycket tid eller tålamod att vänta på jäsningen.
image132
Har just käkat två mackor med ost/gurka och skagenröra, mums! Nu ska jag dricka kaffe och äta pralin, tänk vad härligt ändå.
Kategori: mat

pimp your ikea stool

I found this ikea hacker site, where they show what you can do to pimp ikea stuff. I really like the concept, since it is something I do my self. This great idea for a laptop table is something I hope I can do soon. I need one! The iBook gets so hot when you keep it in your lap.
image131
The benjamin stool only costs 175 SEK, perfect.

gamla fotoalbum

För några veckor sedan gick kusinerna igenom vad vi ville ärva av mormor och morfar. Det kändes lite konstigt, men var bra att få gjort. Då jag inte har några möbler alls, blev det så att jag tog ganska många saker. Jag gillar verkligen 50tals design så det kommer att passa perfekt.  Ett av mina fynd bland småsakerna var dessa gamla fotoalbum. Alla fotona hade trillat ut och låg i högar, de fick ligga kvar men albumen tog jag hem. Jag älskar den gamla kvaliten. Jag brukar vara så dålig på att få in kort i album, jag brukar inte ens komma så långt att jag framkallar. Men sedan jag fått barn har det blivit lite bättring. I Belgien har jag gjort en scrapbook med min sons första bilder, det är kul, men ack så tidskrävande.
image128
Nu orkar jag inte riktigt dekorera varje sida, så jag har "bara" klistrat in foton och skrivit kommentarer. Jag brukar tycka att det är lite jobbigt med text, men av erfarenhet vet jag att det är bra att ha. Det är så lätt att glömma annars.image129
Jag tycker att man inte ska vara rädd att klippa i foton. Klipp bort sånt som inte behövs, om det ser bättre ut på sidan. Ibland kan det vara kul att ha med lite miljö i bakgrunden, men oftast är det bättre utan. image130
Ååh, jag är så glad för att äga de här albumen. De är så fina. Kolla bara mönstret på insidan av pärmen! Det känns bra att ha tre album som bara väntar på att fyllas, det är som att jag bara vill framkalla mer på en gång. Men jag får vänta lite, på crimson kostar de 1kr/st om man framkallar mer än hundra. De har bra och snabb service.


we love joe colombo

image125
I want to hail this man! His designs are incredible!
image122
if I had one of these I would be so happy. Think of the storage possibilities, in such a small cupboard! Colombo's designs are my mans favourite, and he convinced me, I love it to. How futuristic, practical and multifunctional he was! Great inspiration for making bags.
image123
He was so before his time, he died 1971, and created things we think are modern today.
image124
Imagine your one-room-apartment furnished like this!
image126
We have six of these chairs in red, and we're proud. Only trouble is, our friends lean on them, making stretchmarks in the plastic. But what would we do if we don't use them. You should always use what you love.